A gáz vagy az elektromos fűtés olcsóbb?

A gáz- vagy elektromos fűtési rendszer költségei két részre oszthatók: a telepítési, valamint az üzemeltetési költségekre. Vizsgáljuk meg mindkettőt!
A gáz vagy az elektromos fűtés olcsóbb?

A gáztüzelésű központi fűtési rendszer – beleértve a kazánt, a radiátorokat, a vezérlőket és a csöveket – beépítésének tipikus költsége másfél-kétmillió forint között mozog. Ezzel összevetve az alapvető elektromos fűtőberendezések ára egyenként kevesebb, mint 9500 forint. Elmondható tehát, hogy ami a telepítési árakat illeti, az elektromos fűtés működtetése jóval kedvezőbb feltételek mellett megoldható, mint a gázfűtésé.


Mennyibe kerül az elektromos fűtés működtetése?

Első ránézésre a gáz jóval olcsóbb, mint az elektromos fűtés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elektromos fűtés üzemeltetési költsége négyszerese a gázénak!

Tehát az elektromos vagy gázfűtés olcsóbb? A csúcsidőn kívüli villamos energia felhasználásával a hagyományos elektromos fűtés körülbelül kétszer annyiba kerül, mint a gázfűtés.

Ennek oka a következő: az elektromos fűtőtestek alapvetően 100 százalékos hatékonyságúak. Az általuk felhasznált összes villamos energia hővé alakul. Ugyanez nem igaz a gáz- vagy olajtüzelésű központi fűtési rendszerre. Még egy A besorolású kazán is a tüzelőanyagában lévő energia körülbelül 10 százalékát elpazarolja. A csővezetékek további hőveszteséget okozhatnak, míg a kazán és szivattyúi működtetéséhez kis mennyiségű elektromos áramra van szükség - mondja Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.


Hogyan teheti költséghatékonyabbá elektromos fűtési rendszerét?

Vásárolhat intelligens vezérlőket is, hogy otthona fűtését a telefonjáról is irányítani tudja. Tehát még csak nem is kell be- vagy kikapcsolnia, vagy beállítania otthona fűtési ütemezését, amikor hazaér. Bármi legyen is a jelenlegi felállítása – akár kombi, hagyományos vagy hátsó kazánt használ –, el kell távolítania a meglévő központi fűtési rendszert, amely a kazánból, csövekből és radiátorokból áll.

Ám a jó hír az, hogy az elektromos fűtőberendezések gyorsan és egyszerűen telepíthetők. Nem tartoznak hozzá csövek vagy égéstermék-elvezető csatorna, így a rendszere pillanatok alatt üzembe kerül. További előnye pedig, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású.

Ezen kívül a szőnyeg hajlamos felszívni a port. Ha radiátorokat használunk, a por a helyiségben keringhet. Ennek oka, hogy a radiátorok felmelegítik a levegőt a helyiségben, amely ezután felszállva keringeni kezd, és magával rántja a porrészecskéket és a szennyeződéseket a szőnyegről.

A levegőben lévő porrészecskék köhögést, tüsszögést és szemviszketést okozhatnak, és különösen rosszak lehetnek az asztmás vagy allergiás betegek számára. A padlófűtés viszont egészséges fűtési módot kínál, mivel hiszen nem keringeti a port a a levegőben.

Kapcsolódó cikkek

Shein divat webáruház, a fast fashion óriás

Shein - a fast fashion óriás

A Shein nevű fast-fashion webáruház darabjait az amerikai és az európai nők is kedvelik. Már a tőzsdén is ott vannak.

Amikor eltakar a virtuális valóság: megérkezett a “diminished reality”

Amikor eltakar a virtuális valóság: megérkezett a “diminished reality”

Virtuális szemüvegpróbára és lakberendezési tervekhez is használhatjuk.

Hatékony home office iroda berendezése kis térben

Hatékony home office iroda berendezése kis térben

Érdekel, hogyan alakíthatsz ki otthon hatékony és praktikus home office irodát? Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire figyelj, ha otthonról dolgozol!