Napelem rendszer felszerelése - Lényeges alkotórészek, amelyek nélkül nem érdemes hozzákezdeni

Egyre több vállalat ismeri fel a napelemes rendszerek felbecsülhetetlen előnyeit.
Napelem rendszer felszerelése - Lényeges alkotórészek, amelyek nélkül nem érdemes hozzákezdeni

Mivel akár a villanyszámla teljes lenullázása is elérhető, ezért kulcsfontosságú, hogy milyen elemekből áll össze a rendszer.

Hogy működik a napelemes rendszer?

Összegyűjti a napenergiát és átalakítja egyenárammá, az egyenáramot pedig az inverterek alakítják át váltóárammá, amit már hatékonyan lehet használni az adott cégben.

A napelemek leglátványosabb része – A panel

A panelek műanyagból, üvegből és szilícium kristályokból tevődnek össze. Egy napelemes rendszer több panelből épül fel.

Hogy jön létre az elektromosság a panelek segítségével?

A napelemcellákba egy védőüvegen keresztül érkezik be a napsugárzás, ami aztán a szilíciummal találkozik és elnyelődik, így szabad elektronokat generál. Elektromos tér jön létre, ahol ezek a szabad elektronok mozgásba lendülnek, ami létrehozza az elektromosságot.

Két alapvető napelemet különböztetünk meg egymástól: a monokristályosat és a polikristályosat. A magyar éghajlati viszonyokat figyelembe véve nincs köztük lényeges különbség, de azért vizsgáljuk meg őket közelebbről!

Monokristályos napelemek

Fekete színűek és 16-20%-os hatásfokkal rendelkeznek.

A sötét felhőket nélkülöző időjárást, a „tiszta” napsütést kedvelik. Nyáron nyújtják a legjobb teljesítményt, mivel ekkor a napsütéses órák száma lényegesen több, mint pl. télen. Ráadásul a beesési szög is jobb.

Polikristályos napelemek

Több kristály alkotja ezeket a napelemeket. Alacsonyabb a hatásfokuk, mint a monokristályos napelemeknek (13-18%), emiatt olcsóbbak is, de a tájolásra, a dőlésszögre és a beesési szögre nem érzékenyek.

A telepítés feltételei

A műszaki előírások betartása mellett lényeges eldönteni, hogy pontosan hova szeretnénk a paneleket elhelyezni és rendelkezésre áll-e elegendő szabad terület a méretezés szempontjából.

Javasolt az éves villamos energia fogyasztást is számba venni, hiszen ennek birtokában könnyen ki lehet választani a megfelelő méretű napelemes rendszert.

Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy milyen gyártó termékeit részesítjük előnyben, milyen teljesítménygaranciával számolhatunk.

Érdemes tisztában lenni a dőlésszöggel, tájolással (a szakemberek a déli fekvést tekintik a legjobbnak, ilyenkor az ideális dőlésszög 35-40 fokos lesz), a napelem teljesítményét csökkentő tényezőkkel (pl. időjárási viszontagságok), hiszen ezek az összetevők alapjaiban határozhatják meg a panel teljesítményét is.

A napelemes rendszer főszereplője – Az inverter

Ez a hasznos eszköz alakítja át a panel által termelt egyenáramot váltakozó árammá, ami lehetővé teszi az elektromos berendezések működtetését.

A kiváló minőségű inverterek hatásfoka 95-98% körül van, tehát az egyenáram ennyi százalékát tudják váltóárammá alakítani.

A korszerű inverterekbe már wifi is beépíthető és így egy alkalmazás segítségével nyomon követhető a rendszer pillanatnyi, napi, heti vagy összesített termelése.

Ami a rögzítésért felel – A tartószerkezet

Azért lényeges a tartószerkezet szerepe, mert ennek kell akár 25-30 éven keresztül a helyén tartania a napelemeket, méghozzá megbízható módon.

Ezért van szükség (mint ahogy az összes alkotórésznél) a csúcskategóriás termékekre.

Pl. legyenek a sínek alumíniumból, a csavarok pedig rozsdamentes acélból. Ezek az anyagok ugyanis ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Az egyes tetőtípusok (pl. betoncserép, fém, pala) és helyszínek (pl. lejtős tető, lapos tető, sík talaj) különböző szerkezetek alkalmazását kívánják meg.

A legfontosabb szempont, hogy a napelemeket minél stabilabban a tető tehertartó szerkezetéhez rögzítsék.


Fotó forrása: KRQ Kft.

Szerelési anyagok, kábelek

Mivel a napelemes rendszerek hosszú távra készülnek, ezért minden egyes alkotórésznek kiemelt szerepe van.

Legyen szó kábelekről, csatlakozókról, főkapcsolóról, kismegszakítóról, aljzatról, biztonsági berendezésekről, elengedhetetlen a megbízható minőség.

Ugyanilyen fontos, hogy ezek a termékek megfeleljenek a szabványoknak.

Pl. a kábelezésnek PV1-F igazolással kell rendelkeznie, a napelem csatlakozóknál pedig előírás az EN 50521 szabvány. Vannak olyan esetek, amikor szükség van AC és DC oldali túlfeszültség védelemre a biztonságos működés érdekében.

Összegzés

A hatékonyan működő napelemes rendszer kialakításához szükség van olyan alkotóelemekre, amelyekkel a vállalat lényegesen csökkenteni tudja a villanyszámláját, sőt le is nullázhatja azt.

Olyan alkotórészeket (panel, inverter, tartószerkezet, szerelési anyagok és kábelek) vizsgáltunk meg, amelyek a teljes napelemes rendszer kivitelezéséhez szükségesek.

Mindegyiknél alapfeltétel a kiváló minőség, mert így lehet csak megtérülő napelemes rendszerről, kiegyensúlyozott működésről, kiváló teljesítményről beszélni.

Akik megbízható napelemes rendszert hoznak létre – A1 Solar

Az A1 Solar több mint 300 vállalati megrendelő számára telepített már kiváló minőségű termékeket magában foglaló napelemes rendszert.

A 160 fős, szakképzett csapatukkal megvizsgálják az adott cég céljait, körülményeit, elképzeléseit és a tervezéstől kezdve a kivitelezésig magas szintű segítséget nyújtanak.

Egy energetikai audit során mérik fel a lehetőségeket a felhasznált energia csökkentése vagy a villanyszámla lenullázása érdekében.

Az A1 Solar a pályázatfigyelésben és a pályázatírásban is segít. Jelentős tapasztalattal rendelkeznek, ugyanis 1500-nál is több sikeres pályázat lebonyolítása kapcsolódik hozzájuk.

Amennyiben Ön is szeretne magasan képzett szakemberek irányításával, kiváló minőségű termékek felhasználásával létrehozott hatékony napelemes rendszert, akkor keresse bátran az A1 Solar csapatát!

Kapcsolódó cikkek

Napelem és ablak egyben? Lehetséges!

Napelem és ablak egyben? Lehetséges!

Hallottál már a napelemről, ami egyben ablakként is funkcionál? Az amerikai fejlesztők által megvalósított újdonság már javában tesztelés alatt van.

Környezettudatos és praktikus megoldás a hordozható szélturbina

Újrahasznosított műanyagból készített hordozható szélturbinát a dán startup

Hordozható energiaforrás, ami könnyebb, mint a nagybevásárláskor megpakolt szatyrok.

Milyen elven működik egy napelem?

Milyen elven működik egy napelem?

A pályázati lehetőségeknek köszönhetően itthon is egyre elterjedtebbé válik a családi háztartásokban a napelem.