A digitális dokumentumoké a jövő az egészségügyben

Az orvosi ellátásban a papírhegyek nem csupán bürokratikus macerát jelentenek, de hátráltatják is a terápiát - ám ez nem sokáig marad már így.
A digitális dokumentumoké a jövő az egészségügyben

Németországban például 2021 januárjától kezdve 73 millió ügyfél kap elektronikus dokumentumokat a biztosítójától, aminek hála telefonon is elmenthetik vagy megoszthatják a személyes egészségügyi információikat - legyen szó akár leletekről, kezelési tervekről vagy vészhelyzeti adatokról. Ezzel a biztosító a McKinsey tanácsadócég szerint már egyetlen év alatt 34 milliárd eurót spórolhat meg.

Az európai szabályzatnak megfelelően először egy rövid dokumentum kerül bevezetésre, ami kizárólag a vészhelyzetre vonatkozó adatokat tartalmazza. Ez nyelvtől függetlenül, az EU teljes területén elérhetővé válik a betegeket éppen ellátó orvosok számára.

“A digitális dokumentumok Európa-szerinte a betegellátás központi platformját jelentik majd” - jelentette ki Markus Leyck Dieken, a digitalizációért felelős német miniszter.

Hosszú távon hasznos lehet, ha a páceinsek az egészségügyi adataikat statisztikai célokra is elérhetővé teszik. Az így képződő óriási adatmennyiség hozzájárulhat a mesterséges intelligencia fejlődéséhez, segítségével áttöréseket érhessünk el a gyógyítás területén.

Az adatok digitalizációja ugyanakkor nem jelenti még a legutolsó lépést, hiszen - mind a németeknél, mind nálunk - egyelőre számos háziorvos is idegenkedik az új technológia használatától.

(Címkép: mohamed_hassan/Pixabay)

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.Kapcsolódó cikkek

A Marsról is bejelentkezhetünk az Instagramon

A NASA és a National Geographic segítségével már bárki bejelentkezhet a Marsról

A Perseverance egy teljes marsi évet tölt a vörös bolygón, mi is csatlakozhatunk hozzá.

Néhány évmúlva nyílhat az első űrhotel

Voyager Állomás néven, 2027-ben nyílhat az első űrhotel

Néhány évvel ezelőtt csak álomnak tűnt, de úgy fest, hamarosan mégis valósággá válhat az űrszálloda.

Emberek agyába is ültethetik hamarosan az agyi chipeket

Hamarosan már emberek agyába ültethetik a Neuralink agyi chipet

Elon Musk elképzelései szerint minél előbb megkezdődhet az embereken történő kísérletezés.