A vodka története és felhasználása

Vannak változatai amelyeket ízesítve hoznak forgalomba, de a legtöbb vodka semleges ízű, pontosan ezért alkalmas koktél alapanyagnak.
Honnan ered a vodka?
Eredete sajnos nem teljesen tisztázott, valószínűleg Lengyelországból vagy Oroszországból ered, de mindenképpen szláv eredetű. Az oroszok már 1446 és 1478 között készítettek vodkát, a monostorokban. A háromnyomásos földműveléssel hatalmas mennyiségű gabona felesleg maradt meg és ebből vodkát készítettek. A XVII.században a vodka már nemzeti italnak számított, felszolgálták a királyi udvarban, ünnepségeken és vallási szertartásokon egyaránt. Ekkor a vodka még viszonylag alacsony alkoholtartalommal készült. A vodka elnevezése később a gyógyászati jellegű italokra utalt és alkoholtartalma meghaladta a 75 százalékot.
A lengyel vodka története nagyon eltér az oroszországitól. A lengyel kormány rendelete lehetővé tette 1564-ben, hogy minden polgár gyárthatott vodkát, így az az ország legnépszerűbb italává vált.
A két ország határain kívülre a vodka, az 1930-as években került, amikor több befolyásos vodka gyártó emigrált külföldre, nyugatra Oroszországból. Az egyik ilyen bevándorló Pjotr Smirnoff és fia volt, akik megszerezték a Smirnoff vodka amerikai jogait, cégüket azonban az amerikai világválság nehéz éveiben kénytelenek voltak eladni.
A mai napig Oroszország a legnagyobb vodka fogyasztó a világon, bár a vodka az egyik legnépszerűbb alkoholos ital a világon.
Két alaptípusa létezik éppen ezért az orosz és a lengyel vodka. Az orosz vodkák teljesen, íztelenek, hagyományos típusúak, míg a lengyel vodkák többségét valamilyen gyümölccsel ízesítik, ezáltal kedveltebbek. Egyik fajta sem mutatható ki a fogyasztó leheletében. Egyébiránt a mai napig Oroszország a legnagyobb vodka fogyasztó a világon, több mint 70 százalékos arányban.
Miből készíthető vodka?
A vodka a szabályok szerint szinte bármilyen alapanyagból készíthető, keményítőben és cukorban gazdag alapanyagból. Éppen ezért készítik gabonából, a rozsból vagy a búzából készítettet tartják a legjobbnak, de készítik kukoricából, cirokból, rozsból is. De enyhe túlzással az oroszok és a lengyelek szinte bármiből képesek alkoholt készíteni. Szőlőből, rizsből, szójababból, burgonyából de még sok más egyéb alapanyagból is főzték a vodkát. Éppen emiatt az Európai Unió szeretné szabályozni, hogy kizárólag gabonából, burgonyából és cukorrépából készülhessen az ital amit vodkának lehet nevezni.
Az interneten a vodkák ára webáruházban sem magasabb mint a bevásárlóközpontokban és még házhoz is szállítják azokat, így ki sem kell mozdulni otthonról.
Összegezve:
Az ismert, főként gabonából készült szeszes ital a vodka, melynek eredete nem tisztázott pontosan az orosz és a lengyel eredet közül, 40 százalék feletti alkoholtartalom és sajátos ízvilág nélkül, igen alkalmasak koktélok készítésére és szívesen használják azokat a bartenderek.