Csodaszemüvegen át: határok nélküli kevert valóság

Pokémon etetés és hologram kollégák egy varázsszemüvegen át.
Hologramos kollégák és Pokémonok a Microsoft Mesh bemutatóján

Az idei Ignite konferenciáján mutatta be a Mesh nevű kevert valóság felületet a Microsoft. A jövőbeli technológia a virtuális és a kiterjesztett valóságot ötvözi úgy, hogy felhasználója gyakorlatilag teleportálhat segítségével, de legalábbis hologramként megjelenhet ott, ahol valójában nincs jelen. Alex Kipman, a HoloLens vezető fejlesztője így fogalmazott: „Valójában úgy érezheted, hogy ugyanazon a helyen tartózkodsz a tartalmat megosztó személlyel, vagy teleportálhatsz különböző kevert valóság eszközök használatával, és úgy találkozhatsz emberekkel, hogy fizikailag nem vagytok együtt."

Néhány éven belül valósággá válhat, még pontos dátumot még nem tűztek ki, addig finomítanak majd a technikán, de a demonstrációs videó így is káprázatosra sikerült. A Microsoft Mesh elmossa a határokat a valóságok között, az új technológia következetes lesz, így interakcióba léphetünk egymással, illetve megoszthatunk egymással virtuális elemeket. Ehhez az Azure felhő technológiát használják, ami megkönnyíti a távolból végzett közös munkát, ha ezen keresztül streamelnek magasabb minőségű adatokat, amiket így nem kell a készüléknek tárolni.

A közös virtuális térben való jelenlét megkönnyítené a munkát, ami a Microsoft egyik elsődleges célja, azaz a home office nem jelentene akadályt a közös feladatok kivetelezésében. Emellett természetesen a szórakozásra is gondolt a cég, és bemutatónak is egy Pokémon Go kevert valóságot mutattak be, ahol a felhasználó kapcsolatba lépett a Pokémonjával.


Kapcsolódó cikkek

Néhány évmúlva nyílhat az első űrhotel

Voyager Állomás néven, 2027-ben nyílhat az első űrhotel

Néhány évvel ezelőtt csak álomnak tűnt, de úgy fest, hamarosan mégis valósággá válhat az űrszálloda.

Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Szabadúszóként beutazni a világot már eddig is lehetséges volt. De hogyan alakul a munkánk a covid alatti és utáni világban?

Régi családi fotóink szereplőit is mozgásra bírja a MyHeritage - Deep Nostalgia

Régi családi fotóink szereplőit is mozgásra bírja a Deep Nostalgia

Elhunyt rokonok, régi korok hősei, gyerekkori önmagunk – az alkalmazásnak nem számít, kiről van szó, képes mozgóképet készíteni a képeinkből.