Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

A Galaxis útikalauz stopposoknak című sci-fi regényben Douglas Adams már a 70-es évek végén előrevetít egy univerzális fordítógépet. Egy bizonyos halat, a babelfish-t kell az ember fülébe ültetni, hogy az ember a világ minden nyelvét megérthesse.
Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

Ez a vízió hamarosan valóságossá válhat: egyre több cég dolgozik hasonló fordítóeszközökön, amelyek hamarosan meg is jelenhetnek a piacon.

A technológiai környezet ehhez ideális, mert a nyelvi -és szövegfelismerő algoritmusok épp úgy hozzájárulnak az ilyen fejlesztések sikeréhez, mint az 5G-s adathálózat, vagy épp a könnyebben viselhető headsetek.

Spanyolországban még 2020 augusztusában indult el a Lingmo start-up és a Telefónica telefonszolgáltató közös pilotprojektje, ami a turizmusban és a vásárlás során is használható fordítófunkciót kínálna az 5G-s mobiltelefon-kapcsolat mellé.

A Lingmo terméke egy szoftver, ám a kínai Timekettle Technologies start-up még ennél is tovább merészkedik: egy olyan, vezeték nélküli fejhallgatón dolgoznak, ami egy mikrofon és egy okostelefonos applikáció révén körülbelül 40 nyelvről képes fordítani. A netzwelt.de portál értékelése szerint az eszköz megbízhatóan működik, még ha vannak is gyengeségei a fordításban.

A Lingmo és a Timekettle közösen nyitották meg az utat a Wearables, azaz hordható, viselhető okoseszközök számára, amelyekből az IDC piackutató cég szerint 2024-re már évi 632 millió darabot is eladhatnak. A trendet tovább erősíti majd, hogy számos ilyen eszköz, mint például az Apple órák vagy a FitBit, egyúttal egészségvédő funkcióval is bírhat.

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

(Címkép: jiriaa0/Pixabay)Kapcsolódó cikkek

Régi családi fotóink szereplőit is mozgásra bírja a MyHeritage - Deep Nostalgia

Régi családi fotóink szereplőit is mozgásra bírja a Deep Nostalgia

Elhunyt rokonok, régi korok hősei, gyerekkori önmagunk – az alkalmazásnak nem számít, kiről van szó, képes mozgóképet készíteni a képeinkből.

Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Szabadúszóként beutazni a világot már eddig is lehetséges volt. De hogyan alakul a munkánk a covid alatti és utáni világban?

Néhány évmúlva nyílhat az első űrhotel

Voyager Állomás néven, 2027-ben nyílhat az első űrhotel

Néhány évvel ezelőtt csak álomnak tűnt, de úgy fest, hamarosan mégis valósággá válhat az űrszálloda.